Šta treba da znate o osiguranju domaćinstva

Šta treba da znate o osiguranju domaćinstva

Marija nije bila previše srećna, kada je njen suprug Dušan kupio polisu osiguranja domaćinstva.

Tada je rekla “platili smo za nešto što se verovatno nikad neće desiti. Dali smo novac u nepovrat, a mogli smo nešto novo kupiti za stan ili barem otići na večeru koju si obećao“.

Posle pretraživanja na internetu i popunjavanja obrasca za osiguranje imovine preko sajta Osiguranje.co.rs odlučili su da osiguraju stan od osnovnih požarnih rizika, izliva vode, provalne krađe i osiguranja od odgovornosti prema trećim licima, iako ih to na prvu loptu nije privlačilo.

Danas savetuju svima da potraže adekvatnu polisu za svoj stan ili kuću, jer nisu mogli biti zahvalniji kada je osiguranje pokrilo troškove posle iznenadnog pucanja vodovodnog ventila u kupatilu, koje se desilo prošlog meseca. Tada je uništen parket u stanu, nameštaj je bio natopljen vodom, a i komšija je imao štetu koju je nadoknadilo osiguranje koje su prethodno zaključili Marija i Dušan.

Svi se slažemo da je pametno osigurati svoje najveće finansijsko ulaganje od neočekivanih ishoda.

Kupovina polise osiguranja domaćinstva može nam pomoći da prebrodimo možda i svoj najgori dan u životu. U slučaju da naš dom bude oštećen od požara, izliva vode ili naše stvari budu pokradene, polisa osiguranja nas jedino može spasiti velikog troška, koji možda i nismo u stanju da nadoknadimo.

Izbor odgovarajućeg pokrića

Važno je biti dobro informisan prilikom odabira osiguranja. Osiguranje imovine sa otkupom amortizacije u slučaju nastanka štete ili u prevodu ”zamena staro za novo“ prisutno je kod osiguravajućih društava na našem tržištu.

Ako je takvo pokriće ugovoreno, osiguravajuća kuća je u obavezi da isplati celokupne troškove obnove vašeg doma.

Važno je informisati osiguravajuće društvo o realnoj vrednosti vašeg doma (u obzir se uzima građevinska vrednost objekta) i stvari u njemu. Kako kažu, bolje je biti “nadosiguran” nego “podosiguran”.

Uključenja i isključenja

Kada se odlučujete za osiguranje domaćinstva moguće je ugovoriti i osiguranje za podrumske prostorije, garažu i slično. Dalje, ako recimo ne živite u poplavnom području ili je vaš stan na 5. spratu, možete prosto izostaviti iz ugovora osiguranje od „poplave, bujice i visokih voda“ i tako smanjiti premiju osiguranja.

Mnogi dodaci su neobavezni, pa isključenjem istih možete značajno smanjiti cenu osiguranja.

Iako možda mislite da štedite par stotina dinara izostavljanjem pojedinih dopunskih rizika, razmislite o desetinama hiljada dinara koje biste potencijalno izgubili ukoliko ostanete nezaštićeni.

Učešće u štetnom događaju – franšiza

Moguće je sniziti premiju osiguranja, ako se odlučite da učestvujete u štetnom događaju.

To se u rečniku osiguranja popularno naziva franšiza. Prilikom isplate štete iz osiguranja, iznos koji se isplaćuje je umanjen za apsolutni ili procentualni iznos franšize. Što je ugovorena franžiza veća, visina premije je niža.

Uporedi ponude osiguranja

Nije stvar samo u odabiru adekvatnog pokrića, takođe je veoma važno odabrati i pravog savetnika za osiguranje.

Za ista ili slična pokrića od gore navedenih rizika možete značajno uštedeti prilikom izbora najpovoljnije ponude. Zato smo mi tu da vam pomognemo pri odabiru povoljnog i optimalnog predloga za osiguranje vašeg doma.

Budite iskreni prema predstavniku osiguranja

Osiguranik mora biti iskren u svakom trenutku – prilikom pupunjavanja upitnika i prilikom zaključenja polise. Ne osiguravajte stavke koje nemate ili ih ne opisujte u stanju u kojem nisu. Ako vas uhvate, to može dovesti do ozbiljnih pravnih implikacija. Bilo bi dobro sačuvati račune kao dokaze o kupovini i troškovima ulaganja.

Ako i dalje ostavljate ključeve ispod saksije kada izlazite iz kuće, to će vas koštati isplate osiguranja u slučaju da je lopov ušao otključavši ulazna vrata vašim ključem.

Prijava štete

Najbolje je prijaviti štetu što je pre moguće. Jasno popunite obrazac zahteva za isplatu štete dostupan na sajtu osiguravajuće kuće sa svim detaljima ili to prepustite nama kao vašim posrednicima u osiguranju.

Isplata se vrši direktno na vaš tekući račun, tako da ne zaboravite da broj računa unesete u obrazac.

Za preuzimanje najboljih ponuda osiguranja domaćinstva, kliknite ovde.

Urednik rubrike: Zlatan Biberović

Podeli:

Previous Post
Newer Post